Enligt rapporter från Food and Agriculture Organization (FAO) går ungefär en tredjedel av all livsmedelsproduktion, ungefär 1,3 miljarder ton, i världen för mänsklig konsumtion varje år bort och går förlorad. Möjliga orsaker till denna situation kan anges som; mer än nödvändigt produktion av livsmedel; överskottsinköp av livsmedel jämfört med konsumtionsmängd och att misslyckas med att skapa olika användningsområden för oanvända livsmedel
Men globalt sett lider 795 miljoner människor – motsvarande 1 av 8 människor – av hunger och undernäring. Industrialiserade länder och utvecklingsländer försvinner ungefär samma kvantiteter mat — 825 respektive 775 miljoner ton, även om matförluster och matsvinn uppgår till ungefär 860 miljarder US-dollar i industrialiserade – 310 miljarder US-dollar i utvecklingsländer. Varje år slösar konsumenter i rika länder nästan lika mycket mat (222 miljoner ton) som hela nettomatproduktionen i Afrika söder om Sahara (230 miljoner ton).
Syftet med SUSCOF-projektet är att utvärdera och förändra vuxnas beteende när det gäller matkonsumtion och öka medvetenheten om hållbar konsumtion av mat. Att minska den onödiga konsumtionen av mat, ändra vuxnas matkonsumtionsbeteende, förbättra medvetandet om att använda outkonsumerad mat på olika sätt, få vuxna att anta vanan att balansera näring och akta sig för vuxna för kolavtrycken av mat som konsumeras är de andra syftena med SUSCOF-projektet. I detta projekt är det tänkt att sammanföra partnerländer (Turkiet, Österrike, Danmark, Slovakien, Sverige) från olika demografiska profiler.
Projektet består av tre steg. Det första steget syftar till att utveckla ett giltigt, heltäckande och interkulturellt index för att mäta hållbar konsumtion av livsmedel. För att göra det kommer en behovsanalys att göras och ett index (SCOFI) kommer att tas fram efter omfattande forskning, som inkluderar att inhämta synpunkter från experter på området och granska tidigare studier. Sedan kommer indexet att organiseras på ett sätt som ger interkulturell användbarhet genom att ha validitets- och reliabilitetsstudier.
I den andra etappen av projektet kommer hållbara matkonsumtionsbeteenden hos vuxna i partnerländerna att analyseras med hjälp av SCOFI som utvecklats i det första steget. När det gäller sociala och demografiska variabler kommer konsumentkluster att utvecklas. Varje kluster kommer att definieras i detalj och deras utbildningsbehov kommer att fastställas. Ämnet kommer också att få ett bredare perspektiv med den kompetenskarta som tillhandahålls på partnerländernivå.
I den tredje etappen av projektet är utarbetande av utbildningsmaterial och dess distribution till målgrupperna huvuddelen. Tryckta resurser som böcker, broschyrer etc. och digitala utbildningsverktyg som videor och mobilapplikationer kommer att utformas i detta skede. MySuscof Mobile App kommer att utvecklas inom ramen för SUSCOF-projektet. Med hjälp av olika multiplikatorevenemang, seminarier/webinarier, kortvariga gemensamma personalevenemang och verktyg för sociala medier kommer detta material att vara tillgängligt för mer än 9 000 individer och mer än 50 relevanta organisationer. Samtidigt kommer dessa utbildningsaktiviteter att bli mer omfattande i allmänheten med de skapade förebilderna och digitala verktygen. Som ett ytterligare resultat förväntas denna indirekta effekt även spridas till andra som mer än 50 organisationer som utbildningsmaterialet kommer att finnas tillgängligt har relationer med. Dessutom förväntas detta projekt, som är speciellt utformat för vuxenutbildning, även vägleda nästa generations konsumenter, som kommer att växa upp av praktikanterna.
Start: 2018-09-01 – Slut: 2021-08-31
Projektreferens: 2018-1-TR01-KA204-058739
EU-bidrag: 223305 Euro
EURProgram: Erasmus+
Nyckelåtgärd: Samarbete för innovation och utbyte av god praxis
Åtgärdstyp: Strategiska partnerskap för vuxenutbildning