Den 22 juni 2021 hölls ett vetenskapsseminarium för allmänheten på FEM SPU i Nitra kallat Mat och hållbar tillgång. Sextio deltagare deltog personligen och 40 deltagare såg seminariet online via MS TEAMS.

Seminariets huvudämne var presentationen av resultaten från ett projekt som fokuserar på att undersöka och utvärdera vuxnas förändrade beteende inom området hållbar matkonsumtion. Projektet löses i Slovakien, Österrike, Sverige och Danmark under ett koordinerande universitet från Turkiet.

Seminariet öppnades och modererades av prof. Ing. Elena Horská som lokal projektkoordinator. Under workshopen presenterades successivt alla projektets resultat, som projektgruppens medlemmar presenterade. Ing. Mária Holotová, PhD. talade om den nuvarande situationen inom området hållbar tillgång till mat, Ing. Martina Hanová, PhD., som var projektets ledande metodforskare, introducerade deltagarna i forskningsprocessen för ämnet i enskilda länder och presenterade de viktigaste resultaten, uttryckta av det så kallade SCOFI-indexet – Index of sustainable food consumer , doc. Ing. Ľubica Kubicová, PhD. tillsammans med Ing. Kristína Predanócyová, PhD. introducerade seminariedeltagarna till ämnet matkonsumtion ur aspekten av nutrition, dok. Ing. Zdenka Kádekova, PhD. presenterade frågan om hållbarhet i termer av livsmedelskedjan, Ing. Marcela Hallová, PhD. presenterade kompetenskartan och prof. Ing. Ľudmila Nagyová, PhD. talade om möjligheterna att införliva projektämnen i utbildning, forskning och samarbete med praktiken.

Experter från praktiken berikade också seminariet med sina bidrag. Bland dem Ing. Oliver Šiatkovský, PhD., Ordförande för PVOD Madunice och ordförande för RPPK Trnava, som fokuserade på hållbarhetsfrågor inom hela livsmedelsbranschen och betonade behovet av att omsätta åtgärder i praktiken, marknadschef Katarína Jaklovská från Lyra, som presenterade företagets hållbarhetskoncept på input- och outputsidan från tillverkning av kvalitetschoklad, Mgr. Csilla Budinszka, fitnesstränare och kostrådgivare, som arbetar i gymmet 365 GYM i Nitra, vilket ligger bakom förändringarna inte bara i menyerna, utan även i livsstilen hos flera av våra kollegor och studenter, och slutligen vår utexaminerade Ing. Katarína Lieskovská, som har varit vegan i 20 år och som inte heller är likgiltig för inte bara mat utan miljön i allmänhet.

Seminariet berikades även av studenterna på utbildningsprogrammet Agrarhandel och marknadsföring. De skapade reklamartiklar, korta videoformat för sociala nätverk TIK-TOK och Instagram, de så kallade REELS, och totalt 36 videor som varar max. 3 minuter. De fem bästa videorna som gick vidare till den internationella tävlingen inom SUSCOF-projektet presenterades på ett professionellt seminarium. Deras författare kommer att delta i en utflykt till Wien till BOKU-universitetet under vinterhalvåret 2021/2022, där utbildning om hållbarhet i mattillgång kommer att äga rum.