Ifølge rapporter fra Fødevare- og Landbrugsorganisationen (FAO) går cirka en tredjedel af al fødevareproduktion, cirka 1,3 milliarder tons, i verden til konsum hvert år til spilde og går tabt. Mulige årsager til denne situation kan angives som; mere end nødvendigt produktion af fødevarer; overdreven køb af fødevarer sammenlignet med forbrugsmængde og undladelse af at skabe forskellige anvendelser for uforbrugte fødevarer

Men globalt set lider 795 millioner mennesker – svarende til 1 ud af 8 mennesker – af sult og underernæring. Industrialiserede lande og udviklingslande spreder nogenlunde de samme mængder fødevarer – henholdsvis 825 og 775 millioner tons, selvom fødevaretab og -spild beløber sig til omkring 860 milliarder USD i industrialiserede -310 milliarder USD i udviklingslande. Hvert år spilder forbrugere i rige lande næsten lige så meget mad (222 millioner tons) som hele nettofødevareproduktionen i Afrika syd for Sahara (230 millioner tons).

Formålet med SUSCOF-projektet er at vurdere og ændre voksnes adfærd omkring madforbrug og øge bevidstheden om bæredygtigt forbrug af fødevarer. Reduktion af det unødvendige forbrug af mad, ændring af voksnes madforbrugsadfærd, forbedring af bevidstheden om at bruge uforbrugte fødevarer på forskellige måder, få voksne til at tilegne sig en vane med afbalanceret ernæring og pas på voksne med kulstofaftryk af fødevarer, der indtages. SUSCOF-projektet. I dette projekt er det hensigten at samle partnerlande (Tyrkiet, Østrig, Danmark, Slovakiet, Sverige) fra forskellige demografiske profiler.

Projektet består af tre faser. Den første fase sigter mod at udvikle et gyldigt, omfattende og interkulturelt indeks til at måle det bæredygtige forbrug af fødevarer. For at gøre det, vil der blive lavet en behovsanalyse og et indeks (SCOFI) vil blive udviklet efter omfattende forskning, som inkluderer at indhente udtalelser fra eksperter på området og gennemgå de tidligere undersøgelser. Derefter vil indekset blive organiseret på en måde, der giver interkulturel anvendelighed ved at have validitets- og reliabilitetsstudier.

I anden fase af projektet vil bæredygtig fødevareforbrugsadfærd hos voksne i partnerlandene blive analyseret ved hjælp af SCOFI udviklet i første fase. I forbindelse med sociale og demografiske variabler vil der blive udviklet forbrugerklynger. Hver klynge vil blive defineret i detaljer, og deres uddannelsesbehov vil blive fastlagt. Desuden vil emnet få et bredere perspektiv med det kompetencekort, der leveres på partnerlandeniveau.

I projektets tredje fase er udarbejdelse af undervisningsmaterialer og deres uddeling til målgrupperne hoveddelen. Trykte ressourcer som bøger, brochurer osv. og digitale uddannelsesværktøjer såsom videoer og mobilapplikationer vil blive designet på dette stadium. MySuscof Mobile App vil blive udviklet inden for rammerne af SUSCOF-projektet. Ved hjælp af forskellige multiplikatorbegivenheder, seminarer/webinarer, kortvarige fælles personalebegivenheder og værktøjer til sociale medier vil disse materialer være tilgængelige for mere end 9.000 personer og mere end 50 relevante organisationer. Samtidig vil disse uddannelsesaktiviteter være mere effektive i offentligheden med de skabte rollemodeller og digitale værktøjer. Som et yderligere resultat forventes denne indirekte effekt også at sprede sig til andre, som mere end 50 organisationer, som undervisningsmaterialerne vil være tilgængelige, har relationer til. Derudover forventes dette projekt, som er specielt designet til voksenuddannelse, også at vejlede næste generations forbrugere, som vil blive dyrket af praktikanterne.
Start: 01-09-2018 – Slut: 31-08-2021

Projektreference: 2018-1-TR01-KA204-058739

EU-tilskud: 223305 Euro

EURProgram: Erasmus+

Nøgleaktion: Samarbejde for innovation og udveksling af god praksis

Handlingstype: Strategiske partnerskaber for voksenuddannelse