Den 22. juni 2021 blev der afholdt et videnskabeligt seminar for offentligheden på FEM SPU i Nitra kaldet Food and Sustainable Access. Tres deltagere deltog personligt, og 40 deltagere så seminaret online via MS TEAMS.

Seminarets hovedemne var præsentationen af ​​resultaterne af et projekt, der fokuserer på at undersøge og evaluere voksnes ændrede adfærd inden for bæredygtigt fødevareforbrug. Projektet løses i Slovakiet, Østrig, Sverige og Danmark under et koordinerende universitet fra Tyrkiet.

Seminaret blev åbnet og modereret af prof. Ing. Elena Horská som lokal projektkoordinator. I løbet af workshoppen blev alle projektets output, som projektteamets medlemmer præsenterede, gradvist præsenteret. Ing. Mária Holotová, ph.d. talte om den aktuelle situation inden for bæredygtig adgang til fødevarer, Ing. Martina Hanová, ph.d., som var den førende metodologiske forsker i projektet, introducerede deltagerne til forskningsprocessen for emnet i de enkelte lande og præsenterede hovedresultaterne, udtrykt ved det såkaldte SCOFI-indeks – Index of sustainable food consumer , dok. Ing. Ľubica Kubicová, ph.d. sammen med Ing. Kristína Predanócyová, ph.d. introducerede seminardeltagerne til emnet madforbrug ud fra ernæringsaspektet, dok. Ing. Zdenka Kádekova, ph.d. præsenterede spørgsmålet om bæredygtighed i forhold til fødekæden, Ing. Marcela Hallová, ph.d. præsenterede kompetencekortet og prof. Ing. Ľudmila Nagyová, ph.d. talte om mulighederne for at inddrage projektemner i uddannelse, forskning og samarbejde med praksis.

Eksperter fra praksis berigede også seminaret med deres bidrag. Blandt dem Ing. Oliver Šiatkovský, ph.d., formand for PVOD Madunice og formand for RPPK Trnava, som fokuserede på bæredygtighedsspørgsmål i hele fødevarebranchen og understregede behovet for at overføre foranstaltninger til praksis, marketingchef Katarína Jaklovská fra Lyra, som præsenterede virksomhedens bæredygtighedskoncept på input- og outputsiden fra produktionen af ​​kvalitetschokolade, Mgr. Csilla Budinszka, fitnesstræner og ernæringskonsulent, der arbejder i fitnesscentret 365 GYM i Nitra, som står bag ændringerne ikke kun i menuerne, men også i livsstilen hos flere af vores kolleger og studerende, og endelig vores kandidat, Ing. Katarína Lieskovská, som har været veganer i 20 år, og som heller ikke er ligeglad med ikke kun mad men miljøet generelt.

Seminaret blev også beriget af studerende på uddannelsen Agrarhandel og markedsføring. De lavede salgsfremmende artikler, korte videoformater til sociale netværk TIK-TOK og Instagram, de såkaldte REELS og i alt 36 videoer, der varer max. 3 minutter. De fem bedste videoer, der gik videre til den internationale konkurrence inden for SUSCOF-projektet, blev præsenteret på et professionelt seminar. Deres forfattere vil deltage i en udflugt til Wien til BOKU Universitetet i vinterhalvåret 2021/2022, hvor træning i bæredygtighed i fødevareadgang vil finde sted.